Skip to main content

BIOGRAFIA

Óscar Peñarroya va néixer a Barcelona l'any 1974. Després de fer el primer curs de ciències físiques, va deixar la universitat per a dedicar-se de ple a la música. Obtingué el títol superior de composició i orquestració i cursà estudis de piano, contrabaix, cant, direcció coral i composició per a cinema, entre d'altres.

És membre fundador de la companyia de teatre musical L'Oca Underground, en què intervé com a instrumentista, compositor i arranjador, intèrpret i director musical. És coautor, juntament amb la lletrista M. Carme Mateu, del musical L'apassionant carrera artística de Marta Gelabert, estrenat al Teatre Zorrilla de Badalona el maig de 2003 i en cartell a Barcelona durant l'any 2004.

És l'autor de la música de l'òpera El Bosc de Farucàrun, també amb llibret de M. Carme Mateu, obra guanyadora del II Concurs de composició d'òperes per a escolars "Òpera a secundària" que organitzen l'Institut Municipal d'Educació, el Gran Teatre del Liceu, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i el Teatre Lliure. Aquesta òpera fou estrenada al Teatre Lliure (sala Fabià Puigserver) l'abril de 2004.

Ha fet l'harmonització i la instrumentació de la cantata Història de Catalunya amb cançons amb música d'Antoni Ros-Marbà, dedicada a la coral Xicalla en el seu 25è aniversari. Aquesta versió s'ha interpretat per arreu de Catalunya.

Ha escrit la música del musical Per molts anys, amb text de Cèsar Aparício, que també ha dirigit i que va ser estrenat en 2007 al Teatre Zorrilla de Badalona.

Ha compost la música del llargmetratge En silencio (Javier Millán), dels llargmetratges documentals Forjadors de la diada (Enric Saulí i Marta Rovira), emès per TV3 el setembre de 2008, i Camp d'Argelers (Felip Soler), estrenat a França el maig de 2009 i emès per TV3 el desembre de 2009, i de la sèrie documental La fi dels grans felins (Jordi Llompart), emesa per TV3 el març de 2013.
També ha compost música per a corporatius i material divers per a Panasonic, el RACC, Figueres-Mutamut, Uriac, Salmos, Torres, etc.

El 2012 va dirigir a la sala Pau Casals de l'Auditori de Barcelona la cantata per a cor i orquestra Vila Encantada, amb música pròpia i text de Maria Ojuel.

És el creador i director del projecte El Musical Participatiu que organitza l'Obra Social la Caixa que es va estrenar el juliol de 2012 dins el cicle "Nits d'Estiu" al CaixaFòrum i que s'ha repetit cada estiu a Barcelona en noves edicions i en altres ciutats com Màlaga o Madrid.

Ha escrit la cantata Les set edats, per a cor i banda simfònica, amb text de Cèsar Aparício, estrenada el desembre de 2013.

El 2013 va estrenar Babet, cuina a tres veus. Un musical on va fer la direcció musical, els arranjaments i la composició dels temes originals i on també participava com a intèrpret i com a pianista. El musical es va estrenar primer al Círcol Maldà i després va fer dues temporades al Versus Teatre.

El 2018 va estrenar París, un musical de la companyia Les Cot, on va compondre la música, va fer la direcció musical i hi participava com a intèrpret i pianista. El  musical va fer temporada al teatre Almeria de Barcelona.

És autor de la música i llibre de la cantata Virtual, amb lletres de Cèsar Aparício, dins del projecte Cantània que organitza L'Auditori de Barcelona i que s'havia d'estrenar el 2020 per tota Catalunya, algunes poblacions d'Espanya i Portugal i que va posposar la seva estrena a la primavera de 2021.

Ha escrit les orquestracions del musical La filla del mar amb música de Marc Sambola estrenat al teatre Condal el juny de 2021. 

Ha escrit la nova versió de Gaudeamus Igitur, l’himne universitari, encarregat per la Universitat Oberta de Catalunya el 2021.

Ha debutat al Gran Teatre del Liceu a l’òpera La gata perduda en el paper de Camell del Raval, estrenada l’octubre de 2022.

Ha escrit les orquestracions i arranjaments vocals de l’espectacle Un musical de pel·lícula, dirigit per Adrià Aubert, estrenat al Caixaforum el juliol de 2023 i que farà gira per tots els Caixaforums d’Espanya.

Durant el curs 2023-2024 formarà part de l'equip docent del Màster en creació de teatre musical que impulsen El taller de músics ESEM i Eòlia CSAD .

En aquests moments combina la tasca pedagògica i la direcció coral amb la composició.